Навіть найобережні з нас, буває, згоряють на сонці. Неважливо, забули ви нанести санскрін чи може просто реактивна шкіра, важливо, що робити далі.

Головні правила прості. Якщо опік сильний, варто звернутися до лікаря-дерматолога. Якщо ж ні, то найважливіше - залишити шкіру в спокої: не терти її, не чесати лущення, не використовувати сильні ексфоліанти, не чіпати пухирі і не вдаватися до народних засобів - стане тільки гірше.

ОСЬ КІЛЬКА КОСМЕТИЧНИХ ПОРАД І РЕКОМЕНДАЦІЙ, ЯК ВАРТО ДІЯТИ!

НІЖНО ОЧИСТИТИ.
Постраждала шкіра заслуговує самого ніжного очищення: люффи, мочалки і мило краще залишити на потім. Для душу підійдуть кремові і олійні формули, а обличчя краще вмивати мякими гелями, які мінімально піняться або зовсім цього не роблять. Зайвий раз подразнювати обличчя ватним диском теж не варто щоб зняти санскрін і косметику, краще використовувати очищувальну олію або бальзам, а не міцелярно воду, а тонік можна замінити на міст. Можна і потрібно приймати прохолодний душ або ванну, але потім не забудьте нанести зволожуючий лосьйон: згоріла шкіра з її ослабленими захисними механізмами не здатна сама по собі утримувати вологу.
ШВИДКО ЗАСПОКОЇТИ.
Коли шкіра пече, хочеться пірнути в щось холодне. Дерматологи таке бажання заохочують вони не рекомендують використовувати для обпаленої шкіри занадто щільні бальзами, що створюють плівку. Для такої шкіри найкраще підійдуть легкі засоби з великою кількістю екстракту алое вера: його сік добре заспокоює, трохи холодить і знижує свербіж. Заспокійливі креми і гелі, що містять екстракт ромашки і гіалуронову кислоту, а також охолоджуючі з кавуном і огірком, теж не будуть зайвими.
ВІДНОВИТИ.
Шкіра відновлюється сама, і головне не заважати їй в цьому. Але можна і потрібно трохи допомогти: використовуйте засоби для чутливої шкіри (вони часто бувають марковані позначками sensitive, calming, anti-redness). Можна вибирати засоби і по активним інгредієнтам: до них відносяться цераміди, центелла азіатська, гіалуронова кислота, пробіотики, пантенол.

ЯК ЗАХИЩАТИ.
Обпечена шкіра стає ще більш чутливою до сонця і її треба захищати з особливою ретельністю. Тобто по максимуму одягатися (тонкі лляні або бавовняні сорочки та штани відмінно підійдуть, і в них не буде занадто жарко), носити капелюхи, уникати прямого сонця в пікові години і користуватися потужними сонцезахисними засобами!
Будьте красивими!