Барбершопи вже давно зробили догляд за бородою повноцінною послугою, а салони епіляції навіть пропонують лазерну корекцію бороди - скульптування щетини за допомогою лазера, щоб овал обличчя здавався тоншим, а вилиці більш чіткими. Погодьтеся, після такого, жіночі заморочки з контурингом і стробінгом вже не здаються чимось дивовижним. Але форма не головне. В першу чергу саме волосся повинне виглядати доглянутим.

ОЧИЩЕННЯ.
Бороду потрібно ретельно мити. У ній накопичується себум, бруд, стайлінгові засоби (а іноді навіть їжа). Шкіра під бородою теж може бути чутливою, жирною або сухою. Так що тут важливо обрати правильний засіб для очищення. Зазвичай такі засоби відрізняються зволожуючим складом, але немає нічого поганого в тому, щоб використовувати звичайний шампунь.

ЗВОЛОЖЕННЯ.
Теж важливий пункт. Волосся на бороді має лусочки, які потрібно «закрити», щоб вони не стирчали та не були пухнастими. До того ж борода часто грубіша, ніж волосся на голові. Якщо її не зволожувати, волоски будуть стирчати на всі боки, як дріт. Що допоможе в цій ситуації? По-перше, кондиціонер. Звичайний для волосся цілком підійде. Ще краще, якщо він буде зволожуючий і балансуючий.

ВІДЛУЩУВАННЯ.
Шкіра під бородою повинна оновлюватися, щоб волосся краще росло. Раз на тиждень можна використовувати детокс-шампунь. А іноді зі злущуванням добре справляються і бальзами для бороди. Шукайте з позначками «проти лупи»або «відлущування».

СПЕЦІАЛЬНИЙ ДОГЛЯД.
У цю категорію входять всі бальзами, олії та креми, які не потрібно змивати. З олій підійдуть авокадо, жожоба або кокосова. Не чекайте, що вони будуть діяти як бустер і волосся виросте швидше. Зате ви отримаєте прекрасне зволоження, борода стане гладенькою, і її буде простіше укладати. Бальзам можна використовувати як стайлер. Для довгої бороди краще взяти фіксуючий гель або віск.