Тіло потребує уваги, як і обличчя. Чому ж не можна просто намазати свій звичайний крем для обличчя на руки, ноги і спину? Справа в тому, що формули засобів розробляються спеціально для ефективної роботи на певній ділянці. Також у засобів для тіла та обличчя інша текстура: вони повинні легко розподілятися на великій площі.

Що буде, якщо не зволожувати шкіру тіла?
Мона Гохара, дерматолог з Єльського університету, пояснює, що шкіра — це орган, який теж має потребу у воді, як і весь організм. «Якщо ви відмовитеся від зволоження, через кілька днів відчуєте дискомфорт, через місяць з’являться виражені пошкодження (так як шкіра вже не може виконувати захисні функції), а через рік — зморшки, провисання і така сухість, яку лосьйон вже не виправить». Деякі наслідки зневоднення, на жаль, незворотні. Це справедливо для тих, у кого дійсно дуже суха, чутлива шкіра або порушення гідроліпідного балансу.

Є й інша думка: дерматолог Зейн Обаджі вважає, що шкіра сама може виробляти себум для зволоження і надмірне використання крему для тіла зробить її чутливою, сухою і тьмяною. Можливо, в цьому є сенс, але тільки в тому випадку, якщо у вас абсолютно нормальна шкіра і ідеальні умови життя. На жаль, жорстка вода, екологія, і постійні зміни погоди змушують нас використовувати додатковий захист — організм просто не встигає адаптуватися і сформувати бар’єр самостійно.

Чим відрізняються різні зволожуючі засоби?
Головна відмінність засобів для тіла — у них інша текстура. Хоча ця різниця не завжди помітна. Наприклад, багато хто задається питанням, чим відрізняється лосьйон від крему.

Креми більш в’язкі, в них більше олій і менше води. Через густу текстуру вони часто продаються в банках, тюбики з помпами просто не впораються з такою текстурою і заб’ються. У цій консистенції є плюс: вона добре працює в сухому кліматі і підходить для захисту взимку. У складі крему часто є цераміди і силікони, які пом’якшують шкіру. А ось вазеліну і ланоліну краще уникати: вони можуть закупорити пори. Хоча деякі використовують дитячий крем з ланоліном, щоб обробляти лікті, кутикулу і локальні подразнення на тілі.

Лосьйони містять більше води, ніж олій. Вони легше поширюються по тілу і часто продаються в м’яких пляшках, з яких засіб зручно видавлювати. Багато хто думає, що лосьйон через рідку текстуру не підійде для сухої шкіри, але іноді він працює навіть краще, тому що в складі більше води. А менший розмір молекул дозволяє засобу проникати глибше. Лосьйони для тіла набагато важчі і щільніші, ніж для обличчя. Іноді вони містять AHA- або фруктові кислоти, щоб відлущувати мертві клітини шкіри. Натуральні олії теж можна зустріти в складі: вони швидко поглинаються і добре зволожують.

Олії мають найжирнішу текстуру. Але не варто їх боятися: якісні засоби не закупорюють пори, а добре зволожують, живлять і створюють захисну плівку. Єдиний мінус — олія може залишати сліди на одязі. Тому багато хто воліє використовувати її перед сном. Деякі бренди роблять суху олію. Вона виконує всі функції звичайної, але при цьому залишає шкіру візуально сухою, без жирних слідів. Дерматологи часто рекомендують олію при екземі: засіб як би замикає вологу в шкірі, і вона довше залишається захищеною. Саме тому її краще наносити відразу після душу.

Рідше зустрічаються желе, гелі та есенції. У всіх цих засобів текстура легша, ніж у звичних лосьйонів і кремів. Есенція — це, по суті, молочко для тіла. Воно дуже рідке і більше нагадує тонер, тільки білого кольору. Легкі зволожуючі засоби добре підходять для літа, коли шкіра не сильно пересихає.

Як обрати засіб для тіла?
Пам’ятайте, що універсальних засобів, які підійдуть усім, немає. Продукт, який обожнює ваша подруга, може здатися вам занадто жирним або, навпаки, надто рідким. Пробуйте різні текстури, експериментуйте.

Як використовувати засоби для тіла?
Дерматологи зазначають, що якщо засобами для всього тіла можна іноді нехтувати, то руки і ноги завжди повинні бути зволожені. Справа в тому, що у них дуже висока швидкість відновлення клітин. Ми часто миємо руки і порушуємо таким чином їх захист. А на ногах утворюються мозолі, які потрібно пом’якшувати.

Ефект від зволожуючого засобу буде кращим, якщо нанести його відразу після душу на трохи вологу шкіру. Як і крем для обличчя, він буде притягувати вологу і закривати її в шкірі.

Будьте красивими!