Щоб розібратися в різниці ВВ і СС кремів, почнемо з самого початку. Прототипи ВВ кремів були створені в Німеччині. В 1968 році Крістін Шраммек винайшла засіб для відлущування шкіри. Засіб виявився вдалим і повністю складався з натуральних інгредієнтів. Саме цьому засобу належало перетворитися в майбутній ВВ-крем.

ВВ-крем винайшли німецькі дерматологи. Його використовували як відновлюючий засіб для шкіри після глибоких пілінгів і косметологічних процедур. Нова продукція з'явилася в 1985 році. Засоби отримали загальну назву - Blemish Balm (бальзам від недоліків). Скорочено його згодом стали називати ВВ-крем.
В Європі на нього не звернули особливої уваги, крем не був гідно оцінений, зате в Південній Кореї в новій продукції побачили перспективний засіб. Його формулу допрацювали, збільшили кількість корисних і омолоджуючих компонентів. BB-крем став справлятися з висипаннями, із запаленнями, усував пігментацію і вирівнював тон обличчя. При всіх перерахованих перевагах крем став прекрасною основою під макіяж, що маскував дефекти і захищав від сонячних променів. Кращою рекламою для нього були азіатські знаменитості.На початку 2000-них років в Південній Кореї з'явилася безліч косметичних брендів зі своїми лабораторіями, в яких розроблялися найбільш перспективні засоби. ВВ-крем зацікавив виробників як засіб, що виконує одночасно декілька функцій по догляду за шкірою. І до 2006 року багато корейських косметичних брендів почали випускати свої BB-креми.

Це стало поштовхом для відомих європейських брендів, тож його адаптували до особливостей європейських жінок, незабаром він став популярним і в європейських країнах. Тільки тепер крем стали називати не Blemish Balm, а Beauty Balm - бальзам краси. Європейські креми відрізняються від азіатських і за текстурою, і за властивостями. Вони легші та менш маскують.

Ще однією важливою перевагою ВВ крему стала здатність захищати шкіру від ультрафіолету. Багато виробників в цьому відношенні досягли чудового ефекту: фактор SPF досяг 50, причому без липкості.

Після успіху ВВ-кремів з'явилися СС-креми, розроблені в Кореї. Загальна назва Color Control - «контроль кольору» або Color Correction - «корекція кольору». У цих засобах зміст тональних пігментів нижчий, ніж в ВВ кремах, але в них більше компонентів по догляду (вітаміни, гіалуронова кислота та морські мінерали). СС-крем має легке покриття але добре вирівнює тон, створюючи на шкірі природний відтінок, при цьому живить і зволожує її. СС-крем створює відмінний тональний ефект, коригує тон шкіри, зменшує видимість пігментації, наслідків акне і судинних сіточок.

Текстура кремів СС в порівнянні з ВВ легша, їх навіть називають «невагомими» або «прозорими». Але знову ж таки, крем СС не може повністю замінити засоби по догляду за шкірою. СС крем створює легке зволоження і базову корекцію кольору обличчя. До складу СС крему входять пігменти, які розсіюють та відбивають світло. Якщо ваша шкіра тьмяна, СС крем відкоригує відтінок. Завдяки легкій та прозорій текстурі крем СС можна наносити навіть на зону навколо очей. Крем підходить для будь-якого типу шкіри. Він здобув популярність і як база для тонального крему, і як самостійний коригуючий засіб.

Якщо у вас шкіра досить проблемна, BB-крем не впорається з сильними дефектами. Він може маскувати невеликі нерівності або недоліки. В цьому випадку доведеться скористатися засобами з більш щільними текстурами.

BB крем, як засіб з більш жирною текстурою, добре використовувати в холодну пору року. У цей період для захисту від ультрафіолету досить SPF 15-20. CC крем - кращий варіант для літнього відпочинку в сонячних регіонах. Він менш жирний, ніж ВВ крем, і теж має захист від сонячних променів.

Обидва засоби дають легке покриття та не зможуть замаскувати повністю яскраві пігментні плями і веснянки. BB і CC креми легко наносяться і добре розподіляються на шкірі. Однак BB-крем трохи краще замаскує недоліки, ніж крем СС, але зволожуючих компонентів все ж більше СС кремах.
Тож вибір за вами! 

Будьте красивими!