1. p-H (кислотно-лужний баланс).
Зміна р-Н залежить від формул засобів догляду, ступеня жорсткості води, харчування (солодке додає кислот, гостре й солоне посилює лужне середовище), вживання алкоголю, питного режиму, прийому лікарських препаратів, сонячного випромінювання.
Нормальним p-H шкіри вважається 5,5 (від 3,5 до 5,9), жирна шкіра має більш лужне середовище - 5,7-6, а суха шкіра кисле середовище - 3-5,2. Суб'єктивно зміни кислотно-лужного балансу в кислу сторону можна визначити, якщо, наприклад шкіра стала більш чутливою, подразненою, з'явилися надмірне лущення, сухість, стягнутість.
Якщо людина має жирну і проблемну шкіру з рівнем p-H 5,7-6 (лужним), то вона потребує її закислення, тому косметичні препарати повинні мати p-H 4,0-4,5.
Людина з тонкою і чутливою шкірою (p-H нижче 4,5) потребує засобів з нейтральним p-H 5,5. Для збереження балансу нормальної шкіри також потрібне використання косметичних засобів з p-H 5,5.
2. ГІДРАТАЦІЯ (зволоження).
Це хімічний процес взаємодії речовини з водою, при якому молекули води не руйнуються, а зв'язуються з частинками речовини. Дана реакція відіграє важливу роль в регулюванні синтезу колагену, еластину і гіалуронової кислоти. Вона контролюється гормонами і з віком зменшується.
На зволоженість шкіри також впливають: недостатнє вживання рідини (на добу необхідно випивати 1,5-2 л води); брак в раціоні незамінних жирних кислот; порушення захисних функцій шкіри; надмірні фізичні навантаження; ультрафіолетове випромінювання; неправильний догляд за шкірою; вживання деяких лікарських засобів.

3. ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ.
Високоактивні нестабільні молекули, які пошкоджують структуру клітин шкіри, провокують раннє старіння і появу вікової пігментації. Вони можуть синтезуватися в результаті неправильного харчування, куріння, прийому ліків, стресу, алкоголю, а також і проникати всередину з навколишнього середовища (УФ-випромінювання, рентгенівські промені, тютюновий дим). Негативний вплив вільних радикалів полягає в пошкодженні фібробластів: шкіра відчуває нестачу колагену і еластину, втрачає пружність, гладкість і еластичність .
Антагоністами вільних радикалів є антиоксиданти - вітаміни А, С, Е і деякі вітаміни групи В, а також бета-каротин, селен, цинк, альфа-ліпоєва кислота і коензим Q10.

4. СЕБОРЕГУЛЮВАННЯ (нормалізація роботи сальних залоз).
В процесі своєї життєдіяльності шкіра виробляє себум, або шкірне сало. Але з різних причин механізм його природного регулювання може бути порушений, внаслідок чого виникає цілий ряд проблем - від вугрів і жирного блиску до серйозних захворювань (акне, розацеа, себорея).
Для збереження природного механізму себорегулювання треба використовувати м'які засоби очищення і тонізації. Також обов'язково забезпечувати шкіру достатнім зволоженням і уникати використання в щоденному догляді гліцерину та олій, що мають комедогенну дію.

5. ФОТОСТАРІННЯ.
Це комплекс біохімічних процесів організму, що призводять до структурних і видимих змін шкіри, на тлі постійного ушкодження сонячними променями. Тут важлива профілактика, так як не допустити або зменшити процес фотостаріння набагато легше, ніж усунути його наслідки - поява ранніх зморшок, пігментних плям, підвищення сухості шкірних покривів.
На початкових етапах процес фотостаріння звернемо, тому чим раніше ви почнете активну профілактику і корекцію даних змін, тим вдячніша буде шкіра.
Для боротьби з фотостарінням використовуються пілінги, процедури фотоомолодження, дермабразії, лазерну шліфовку. Однак найважливішою мірою профілактики фотостаріння є регулярний догляд за шкірою, використання сонцезахисних засобів, кремів з антиоксидантами, зволожуючих засобів і препаратів на основі ретиноїдів.
6. ОКСИГЕНАЦІЯ (насичення шкіри киснем).
Через шкіру здійснюється 1-2% всього газообміну організму. З поверхні шкіри в кровоносні судини надходить кисень, при цьому в зворотному напрямку з дерми йде вуглекислий газ. Тому важливо враховувати повітропроникність використовуваної косметики: вона не повинна заважати шкірі «дихати».
Для поліпшення ділення клітин шкіри, синтезу фібробластами колагену і еластину дуже корисні косметичні засоби, що поліпшують дихання шкіри. Такі засоби містять активний кисень або речовини, що прискорюють його транспортування і інші обмінні процеси, що відбуваються в клітинах (убіхінон або коензим Q10, вітамін В6).