У 2019 кожна з нас знає мінімальний набір активних інгредієнтів в косметиці і для чого кожен потрібен. Гіалуронову кислоту варто шукати на етикетці, якщо вам не вистачає зволоження. Вітамін С допоможе тонізувати шкіру і поверне сяйво. Саліцилова кислота допоможе позбутися від висипань і відмерлих частинок. Але що відомо про компоненти, яких краще уникати? Звичайно, ділити інгредієнти на «погані» і «хороші» не зовсім правильно, але є ті, які можуть згубно впливати на навколишнє середовище. Після того як ви змиваєте косметику, всі її залишки через стічні води потрапляють у природні водойми і завдають великої шкоди їх мешканцям. На щастя, їх можна замінити. 

Розповідаємо про 5 токсичних для екології інгредієнтів, які можуть бути в складі ваших засобів для щоденного догляду, і яку альтернативу їм можна підібрати.

ОКСИБЕНЗОН І ОКТІНОКСАТ.
Можливо, ви вже чули про оксибензон і октіноксат після того, як в 2018 році на Гаваях був прийнятий закон про заборону використання цих двох компонентів. Зазвичай їх використовують в складах сонцезахисних кремів - це популярні хімічні фільтри, які не дають ультрафіолету впливати на організм людини. Але також вважається, що оксибензон і октіноксат надають руйнівний вплив на коралові рифи. Це не означає, що не потрібно користуватися засобами з SPF зовсім - просто обирайте менш ризикові засоби, в яких цих компонентів немає. Шукайте, наприклад, у PREP.

ТРИКЛОЗАН.
Триклозан - антибактеріальний компонент, який іноді міститься в зубних пастах, шампунях, милі, засобах для вмивання і антисептиках для рук. Вважається, що він токсичний для водних рослин, так як негативно впливає на водорості. Але шкідливий триклозан не тільки для морських мешканців. Американська організація FDA (Food and Drug Administration) недавно заборонила в США продаж антисептиків з вмістом цього хімічного елемента через його потенційний ризик для здоров'я людини. Хоча Євросоюз поступово скорочує виробництво засобів з триклозаном, поки що його так і не заборонили. Тому краще купувати засоби, в яких його немає, - як у засобах для очищення шкіри SAMPAR та милі Durance.

ПАРАБЕНИ.
Якщо ви більш-менш розбираєтеся в інгредієнтах, то напевно чули про парабени. Вважається, що ці консерванти порушують гормональний баланс. Хоча деякі дерматологи стверджують, що парабени містяться в косметичних засобах в дуже маленьких кількостях, тому не є шкідливими. Проте не можна заперечувати їх негативний вплив на навколишнє середовище. Оскільки парабени часто використовуються в косметиці, після змивання нанесеного продукту вони потрапляють в океани і завдають шкоди морським мешканцям. Через суперечки навколо цих речовин і наявності альтернативи, багато косметичних брендів перестали застосовувати парабени в своїй продукції. Для більшої впевненості завжди перевіряйте, щоб на етикетці було написано «без парабенів» або paraben-free.

СИЛОКСАНИ.
Силоксани відносяться до силіконів. Завдяки своїй здатності розгладжувати і пом'якшувати, вони часто зустрічаються в продуктах для догляду за шкірою: зволожуючих засобах, праймерах і сироватках. Але чи безпечні вони? Норвегія ініціювала дослідження по вивченню впливу силоксанів на навколишнє середовище після виявлення високого рівня їхньої присутності в декількох місцях в Скандинавських країнах. Дослідження все ще тривають, але вже є відомості про те, що ці хімічні речовини можуть накопичуватися в організмах, роблячи місцевий харчовий ланцюг токсичним для всіх мешканців. У будь-якому випадку існують аналоги, і ви можете отримати шовковисту і гладку шкіру без силоксанів в складі. Наприклад, у зволожуючому догляді за шкірою MESAUDA.

ПЛАСТИКОВІ МІКРОЧАСТИНКИ.
Використання пластикових мікрочастинок заборонено в США і Великобританії. Але, на жаль, переважна більшість країн по всьому світу як і раніше дозволяє виробництво і продаж засобів з вмістом мікропластика. В основному його можна знайти в скрабах для обличчя і для тіла, а також зубних пастах. Так як частинки дуже дрібні, вони не піддаються фільтрації і потрапляють у водойми, де отруюють навколишнє середовище і згубно впливають на його мешканців. Так як в Україні виробництво таких засобів не заборонено, радимо вам самостійно вивчити склад і переконатися, що частинки - натуральні. Наприклад, як у соляному скрабі Treets Traditions Healing in Harmony Body Salt Scrub.

Будьте красивими та бережуть природу!